‘Život u dvije smjene’ u Osijeku

OSIJEK, 23. listopada 2017. – Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i Gradom Osijekom održala je konferenciju „Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog“ u sklopu EU-projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“.

Nakon jednodnevnih konferencija u Zadru i Zagrebu, danas se u Osijeku raspravljalo o problemima s kojima se žene susreću na tržištu rada, njihovoj opterećenosti u privatnoj sferi zbog koje vrlo često trpi karijerni put žene te potencijalnim preduvjetima za pomirenje profesionalnog i obiteljskog života.

Na okruglom stolu Redistribucije obaveza u  poslovnom i privatnom životu i preduvjeti za njihovo pomirenje uz pravobraniteljicu Višnju Ljubičić, sudjelovali su prof. dr. sc. Mario Vinković, voditelj Katedre radnopravnih i socijalnih znanosti na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Osijeku te Marija Koški, viša stručna suradnica Odjela za provođenje projekata HZZ-a u Regionalnom uredu Osijek. Pravobraniteljica je predstavila projekt te ukazala na  rezultate istraživanja „Utjecaj rodne podjele obiteljskih obaveza i kućanskih poslova na profesionalni život zaposlenih žena“,  autorice dr.sc. Ksenije Klasnić, koje je provedeno u sklopu ovog EU-projekta. Istraživanje je pokazalo kako žene dominantno obavljaju rutinske i svakodnevne poslove te brinu o djeci. Rutinske poslove, koji su klasificirani kao izolirajući, neplaćeni i nemaju nikakvog doticaja sa zadovoljstvom ili dokolicom, žene obavljaju u čak 83 posto slučajeva. Nadalje, analiza je potvrdila kako je briga o djeci ili isključivo ženski ili zajednički posao, ali nikada isključivo muški. Istraživanje je provedeno metodom ankete (online i telefonski) na nacionalno reprezentativnom uzorku od 600 zaposlenih žena koje žive s partnerima. Istraživanje je također pokazalo da je svaka druga žena, kako bi uspjela odraditi sve kućanske i obiteljske obaveze, barem jednom u životu znatno smanjila količinu sna na duži vremenski period. Analize pokazuju da se takvo opterećenje najlakše može ublažiti ili ukloniti ako se partner više angažira u brizi za dijete.Konferencija u Osijeku, PRS

Vinković je tijekom svog izlaganja ukazao kako rodna segregacija na tržištu rada utječe na položaj žena u društvu, ali i na zajednicu u cijelosti, dok je Koški pružila pregled svijeta rada Osječko-baranjske županije.

Na seminaru Je li samozapošljavanje i poduzetništvo jedna od prilika za usklađivanje poslovnog i privatnog (prednosti/izazovi)? svoja su iskustva podijelile Tihana Marković i Nina Marković iz Centra za poduzetništvo, koje su predstavile projekte ‘Jačanje žena na tržištu rada’ i ‘Žene u mreži’, Nataša Tramišak iz Agencije RODA, Lara Liović, predsjednica udruge Čepinski kupus i Ladarice Inovacije d.o.o. te Nikolina Zec iz Ženske udruge IZVOR.

U praktičnom dijelu konferencije održana je radionica Rodno osjetljive ekonomske politike i rodno budžetiranje, koju su vodile Ana Marije Sikirić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Anamarija Tkalčec iz udruge CESI i Silvija Dološić, bivša predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Osječko-baranjske županije.Okrugli stol

Skup su podržali i pozdravili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš.

Nositeljica ovog multidisciplinarnog projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a partneri su HNK Split, udruga Riječi/Prave/Predstave i MAMFORCE (Spona code). Projekt je započeo 1. siječnja 2016. godine i završava s početkom 2018. godine. U tom se periodu  na inovativan način radilo s učeničkom populacijom i koristilo kazališnu umjetnost kao alat kojim se promovira važnost rodne ravnopravnosti i jednake mogućnosti za djevojke i dječake. Projekt je financiran REC (Rights, Equality and Citizenship) programom Europske komisije koji se bavi ekonomskim osnaživanjem žena, a vrijednost projekta je 440.000 EUR.