IKEA-ina konferencija povodom Međunarodnog dana žena

 

Povodom Međunarodnog dana žena u organizaciji IKEA-e i Jutarnjeg lista na temu rodne ravnopravnosti održana je konferencija i panel diskusija pod nazivom „Ravnopravnost je bolja za sve“. Na konferenciji su, između ostalih sudionika/ca, uvodni govor održale Sara Brody, Leadership& Diversity Manager iz IKEA grupe i Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Sara Brody menadžerica IKEA grupe uvodno je iznijela podatak da je od 149.000 suradnika/ca, 54% suradnica, a 49% žena je na upravljačkim pozicijama. Istaknula je rodnu ravnopravnost kao važan segment za uspješno poslovanje ove ugledne korporacije. Također je naglasila ambiciju tvrtke da na svim pozicijama bude 50%-50% žena i muškaraca, uz slogan koji njeguju među zaposlenicima/ama: Budi ono što jesi!

IMAG0331

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić je u svom govoru iznijela podatke vezano za trenutno stanje na tržištu rada glede ravnomjerne zastupljenosti žena i muškaraca pri čemu je istaknula sljedeće: žene čine većinu nezaposlenih (54%), većinu onih koji sklapaju ugovor na određeno vrijeme, zarađuju 11 % manje od muškaraca, žrtve su spolnog uznemiravanja na radnom mjestu (40% pritužbi, isključivo žene), dvostruko su opterećene (manje od 3% očeva koristi rodiljne/roditeljske dopuste), suočavaju se sa „staklenim stropom“ vezano uz mogućnosti napredovanja, uglavnom se ženama postavljaju diskriminatorna pitanja na intervjuima, istraživanja i slučajevi po kojima postupa Pravobraniteljica pokazuju da su ženama na tržištu rada najveće prepreke obzirom na dob i majčinstvo, „muške” i „ženske” djelatnosti (samo u 7 od 19 područja gospodarske djelatnosti). Istaknula je da posljednjih godina institucija zaprima najviše pritužbi s područja rada i zapošljavanja i socijalne sigurnosti u odnosu na ostala društveno-političko-gospodarska područja. Gotovo 2/3 pritužbi podnose žene vezano za diskriminatornu praksu na tržištu rada.

IMAG0328

Pravobraniteljica se pozvala na podatke prikupljene iz gotovo trogodišnjeg rada i istraživanja na EU-projektu „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“, koji pokazuju da žene nose dvostruki teret kada se radi o kućanskim poslovima i o brizi za djecu.

Usprkos činjenici da je udio visoko obrazovanih žena (60%) na tržištu rada veći od udjela muškaraca te da je udio VSS žena u trgovačkim društvima veći od udjela muškaraca, u upravljačkim tijelima je situacija obrnuta.

Pravobraniteljica se na kraju svojeg izlaganja osvrnula optimistično na riječi srednjoškolaca/ki vezano za tematiku rodne ravnopravnosti citirajući njihove riječi i misli, a koje su izražavali/e nakon odgledane kazališne predstave “Što čekamo?” HNK Split: “Nejednakost još uvijek postoji, htjela bih da su muškarci i žene jednaki….”

Nakon uvoda održana je panel diskusija u kojoj su sudjelovale: Darija Kuljić, direktorica robne kuće IKEA Zagreb, Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske i podpredsjednica Ženske sekcije SSSH, Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, Anita Cvetić Oreščanin, članica Uprave tvrtke Poslovna inteligencija. Moderatori konferencije bili su Lucija Vranković (Jutarnji list) i Domagoj Novokmet (N1 Televizija).

Jutarnji list 1.3.2018.

Jutarnji list 2.3.2018.

Jutarnji list 5.3.2018.

Jutarnji list 7.3.2018.

Zadovoljna.hr 7.3.2018.

Suvremena.hr 7.3.2018.

Glas Istre 8.3.2018.

Zadarski list 8.3.2018.