Započeli pokusi za izvedbu predstave “Što čekamo?”

U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu započeli su pokusi drame Što čekamo Marije Dukić u režiji Marice Grgurinović. Autorski tim uz spisateljicu i redateljicu čine i glumice i glumci Andrea Mladinić, Vicko Bilandžić, Ana Marija Veselčić i Luka Čerjan, te kostimografkinja Miranda Vidović, skladatelj Aleksandar Antić, video suradnik Dan Oki, i stručni suradnik  Zvonimir Parać.

Riječ je o produkciji koja nastaje u, za naše scenske prilike, ponešto neobičnim okolnostima, jer je tekst Marije Dukić na kojem je temeljena odabran kao najbolji na javnom natječaju, a javnim pozivom odabrana je i redateljica Marica Grgurinović. Produkcija na kojoj je upravo započeo rad, a čija je premijera najavljena za 18. ožujak 2017., rezultat je projekta Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života  sufinanciranoga u sklopu programa Europske komisije Rights, Equality and Citizenship – Prava, jednakost, građanstvo.

Između 25 dramskih tekstova pristiglih na natječaj povjerenstvo se odlučilo za tekst mlade i dosad malo poznate spisateljice Marije Dukić, rođene u Splitu, a sa stalnom adresom u Šibeniku. Produkcija će nakon premijere biti predstavljena srednjoškolskoj publici, ali i njihovim roditeljima  u Splitu i četiri županije juga Hrvatske, nakon čega će postati redovan dio sezone splitskog HNK.

Predstava Što čekamo sredstvima interaktivnog forum-teatra problematizira snažno prisutnu društvenu temu (ne)ravnopravnosti spolova i potiče komunikaciju glumaca i publike, čime ukida strogu granicu pozornice i gledališta. Ova drama o drugačijoj obitelji propituje tradicionalne rodno pristrane stereotipove o ulozi žene, ali i muškarca u društvu,  obitelji i profesionalnom okruženju.

Što se događa kad sin želi odabrati “žensko”, a kćer “muško” zanimanje i kakve veze u svemu tome ima uloga (nepostojećeg) oca u formativnim godinama neke su od tema kojima ova drama prodire u srž muško-ženskih odnosa i nametnutih predrasuda o njima. Ona ne nudi rješenja, ali se dramski vještim zapletom snažno bori za razumijevanje različitih odabira i ravnopravnost spolova. Produkcija Što čekamo izravno stimulira kritičku re-evaluaciju rodnih stereotipova snažno prisutnih i u hrvatskom suvremenom društvu.

http://slobodnadalmacija.hr/scena/kultura/clanak/id/467679/moze-li-muskarac-biti-teta-u-vrticu-trebaju-li-uvijek-zene-biti-cistacice-odgovor-cete-morati-pronaci-sami