Objava nagrađene drame HNK Split

Sukladno uvjetima Javnog poziva za novi dramski tekst objavljujemo dramski tekst Marije Dukić Što čekamo odabran kao najbolji na natječaju te još četiri drame koje je Povjerenstvo izdvojilo i odlučilo preporučiti kazalištima kao kvalitetan predložak za dramsku produkciju. Riječ je o dramama Tanje ŠljivarKao i sve slobodne djevojkeDavora ŠpišićaTihe noći i Bojana BrajčićaCirculus Vitiosus, dok se tekst Jelene MarovićBaba, ili o emancipaciji preporučuje školskim kazališnim družinama.

Sukladno uvjetima Javnog poziva za novi dramski tekst objavljujemo dramski tekst Marije Dukić Što čekamo odabran kao najbolji na natječaju te još četiri drame koje je Povjerenstvo izdvojilo i odlučilo preporučiti kazalištima kao kvalitetan predložak za dramsku produkciju. Riječ je o dramama Tanje ŠljivarKao i sve slobodne djevojkeDavora ŠpišićaTihe noći i Bojana BrajčićaCirculus Vitiosus, dok se tekst Jelene MarovićBaba, ili o emancipaciji preporučuje školskim kazališnim družinama.

Klikom na linkove možete pročitati nagrađenu i izdvojene drame, te životopise njihovih autora.

Autorica nagrađene drame Marija Dukić dobit će 30.000 kuna brutto, a odabrani dramski tekst Što čekamo u sezoni 2016./2017. bit će praizveden u produkciji HNK Split u režiji redatelja/ice kojega će se u kolovozu 2016. odabrati također javnim natječajem.

Drama Što čekamo prema obrazloženju Povjerenstva govori o suvremenoj obitelji, ponešto drugačijoj od promoviranog konzervativnog stereotipa koju čine majka, njezin partner te sin i kćer, blizanci pred upisom na fakultet. Autorica Marija Dukić u njoj progovara upravo o temama koje problematiziraju i promoviraju punu ravnopravnost spolova a koji su i navedeni u Javnom pozivu. Obiteljska drama Što čekamo kritizira tradicionalne rodno pristrane stereotipove i društvenu praksu o ulozi žene, ali i muškarca u obitelji, društvu i profesionalnom okruženju čime stimulira kritičku re-evaluaciju ovakvih socijalnih stereotipova. Što se događa kad sin želi odabrati “žensko”, a kćer “muško” zanimanje i kakve veze u svemu tome ima uloga (nepostojećeg) oca u formativnim godinama neke su od tema kojima ova drama prodire u srž muško-ženskih odnosa, ali i nametnutih predrasuda. Ona ne nudi rješenja, ali se dramski vještim zapletom snažno bori za razumijevanje različitih odabira i ravnopravnost spolova. Sigurni smo da će ovaj tekst uspješno zaživjeti u produkciji HNK koje će ga postaviti u formi interaktivnog „forum“ kazališta.

Marija Dukić novo je ime u kazališnim krugovima, a ovo je njezin dramski prvijenac. Diplomirana profesorica hrvatskog i engleskog jezika rođena je u Splitu 1983. godine, a još za vrijeme pohađanja Prve jezične gimnazije sudjelovala je u brojnim pjesničkim susretima. Književna publika pozna je kao urednicu časopisa „The Split Mind“ i dobitnicu prve nagrade Natječaja za kratku priču šibenske Gradske knjižnice Kušin 2016.

Špišićeve Tihe noći dramatična su priča o drugačijoj obitelji u božićnom okruženju, u koju je umetnuta i izbjeglička tematika, a Špišić kao profesionalni i dobro poznat pisac ovim tekstom ispisuje još jednu kvalitetnu dramu u svom opusu koja se nameće kao izvrstan kazališni predložak.

Tanja Šljivar bosansko-hrcegovačka spisateljica, iako vrlo mlada dobro je poznata u kazališnim krugovima, a njezini su tekstovi više puta nagrađivani i često izvođeni. Kao i sve slobodne djevojke, “dramski tekst o jednom pokušaju slobode u malom gradu”, drama je o tinejdžerskoj trudnoći, multiplicirana kroz priče 7 trinaestogodišnjih djevojčica. Dojmljiva, snažna, ponekad brutalna, ova je drama provokativan i intrigantan predložak za igranje.

Bojan Brajčić, mladi splitski glumac svojim se prvim dramskim tekstom pokazuje kao zaigran dramatičar, duhovitog, odličnog dijaloga i dinamične dramske strukture, a tekst Circulus Vitiosus upozorava na potencijalno vrlo zanimljivog dramatičara.

Tekst Jelene Marović Baba ili o emancipaciji na zanimljiv način obrađuje teme o ravnopravnosti spolova prilagođene srednješkolskoj publici, izbjegavajući perpetuiranje spolno/rodno uvjetovanih stereotipova čijem uklanjanju bi aktivnost vezana uz ovaj projekt trebala doprinijeti.

Na Javni poziv za novi dramski tekst u sklopu projekta Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje privatnog i obiteljskog života objavljen na mrežnim stranicama HNK i u medijima 9. veljače 2016. godine u zadanom roku do 15. svibnja 2016. prijavljeno je ukupno 25 dramskih tekstova iz Hrvatske i BiH. Svi su tekstovi prema propozicijama bili neobjavljivani i neizvedeni. Povjerenstvo je radilo u sastavu Andrea Mladinić, glumica splitskog HNK, Goran Selanec, zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, te Jasen Boko, dramaturg. Prijavljeni tekstovi, kako se obično i događa na ovakvim natječajima, varirali su u kvaliteti, ali je među prijavljenima bio dovoljan broj tekstova koji su mogli zadovoljiti kriterije, kako one zadane temom, tako i umjetničke.

Na kraju, nakon višednevnog dogovaranja Povjerenstvo je većinom glasova kao pobjednički tekst odabralo dramu autoriceMarije Dukić: ŠTO ČEKAMO i ta je odluka objavljena na mrežnim stranicama i u medijima.

Kako ciljanu publiku produkcije čine mladi u dobi od 15 do 19 godina, predstava će gostovati u srednjim školama i na scenama u 4 županije juga Hrvatske: Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj.

Sve nabrojane aktivnosti, uključujući i objavu gore spomenutih tekstova dio su projekta Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života sufinanciranog sredstvima REC programa Europske komisije a njegova nositeljica je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, dok su partneri na projektu Hrvatsko narodno kazalište Split, Udruga Riječi/Prave/Predstave i MAMFORCE (Spona komunikacije).